Nå begynner det endelig å skje ting på tomta. Vi har landet litt etter fødsel og kommet (sånn cirka) ajour med ting som måtte gjøres først. Ting tar jo som dere forhåpentligvis har skjønt tusen ganger lengre tid enn i Norge, og ingenting er lettvint å få gjort. Vi har omsider funnet en god arkitekt som ordner med godkjenninger fra alle de utallige offentlige kontorene som skal gi stempel (og kreve penger), og får godkjente byggetegninger forhåpentligvis denne uka. Vi har også begynt på oppgaven med å reparere veien som ble ødelagt av regnet da vi dro til Norge.


Vi har ansatt ti stykk som igår begynte med hakker og spader for å reparere ødeleggelsene og gjøre veien kjørbar igjen. Dette er en omstendig prosess, da vi måtte handle inn mat og utstyr for å lage lunsj til de hver dag, verktøy og materiale og vi må bygge et lite skur på tomta. Her kan vi oppbevare materiale og utstyr, og ha en eller to sengeplasser for noen arbeidere som vil fungere som vakter. Det vanlige her er at man bygger gjerde rundt hele tomta først før man begynner med bygging, men det er veldig dyrt, så vi har valgt å ikke bruke mesteparten av pengene våre på det, men heller håpe denne løsningen fungerer bra nok. Vi har ikke nok penger til å gjøre ferdig gjestehus og utbygging, men vi starter ihvertfall, og ser hvor langt vi kommer i første omgang. Vi er fortsatt i stort behov av flere månedlige støttepartnere og folk som vil hjelpe oss med å få opp denne misjonsbasen, så ta gjerne kontakt, eller les mer om muligheter å gi på her dersom du vil bidra litt, eller bli en fast sponsor til arbeidet vårt. Snart vil vi også være registrert i Frivillighetsregisteret, og få Vipps for firma, men ting tar tid når man kombinerer det med barseltid og mange andre prosjekter;)

Arbeidsledigheten her er enormt stor, og stort sett alle trenger jobb. Folk kommer daglig på døra vår og ber om jobb, og jeg skulle ønske vi kunne hjelpe alle. Men vi må dessverre si nei til de fleste. Foreløpig! I framtiden håper jeg på at vi kan starte mange prosjekter og ha råd til å sysselsette mange flere, og også gjennom oss og besøkende som kommer, lære de opp i forskjellige yrker slik at de kan starte egne bedrifter.

Vi har satt sammen et team av ti stykk bestående av folk vi har jobbet med før, og folk vi kjenner. Blant annet så er våre nære venner Hannah og Wazi endel av teamet, sammen med mannen og broren til Joyce, tolken vår. Her jobber kvinner like hardt som menn, og vi er glade for å kunne tilby disse fattige familiene som virkelig trenger litt inntekt jobb. I tillegg er halvparten av teamet lokale folk fra de nærmeste nabofamiliene, som er en lokal tradisjon som vi har valgt å følge. Det er egentlig mest vanlig at man tar med seg egne arbeidere og gir kun jobb til «sine», men ved å respektere denne lokale tradisjonen har vi fått mye respekt og tillit fra de lokale i landsbyen. De jobber veldig hardt, og er veldig ivrige på at vi skal komme i gang så fort som mulig, slik at de får mer jobb, og vi får bygget brønnen til landsbyen!

Fordi vi stoler på folkene i teamet vårt, og fordi dette er en veldig ettertraktet jobb, har vi valgt å ikke gjøre det på den lokale måten med å ha en overoppsynsmann. Det vanlige er at ufaglærte får en minstelønn på knapt 30 kr dagen, mens faglærte får det dobbelte, og en overoppsynsmann skal ha nesten dobbelt av det igjen for å bare gå og se på og passe på at de andre jobber… Vi har sagt til folkene våre at det må være enda bedre dersom de kan være selvstendige og hardtarbeidende uten å behøve en barnevakt, og så kan de heller dele på lønnen den overoppsynsmannen skulle ha hatt. Det var en helt uvant tanke for dem, fordi de er ikke vant til å jobbe uten at noen passer på de. Men fordi vi ikke vil gi slavelønn, men behandle de med verdighet og respekt, og vi vil at de skal føle dette er en god jobb som de vil verdsette og strebe etter å beholde, gir vi de nesten dobbel lønn av minstelønn. 30 kr dagen er ingenting å brødfø store familier på. Alle satte stor pris på tilliten (og den ekstra lønna!). Stig Ove kommer også til å være mye tilstede sammen med de, og dersom det er noen som viser seg å alltid skape dårlig stemning eller sluntre unna, er det hundrevis av andre i kø som står klare til å overta.

De har allerede kommet veldig godt i gang etter kun én dag med jobbing. Dette;

Begynner gradvis mer å se ut som dette;

Imorgen er veien ned til inngangen av tomta sannsynligvis kjørbar, og vi har allerede avtalt med geolog at han kommer imorgen tidlig og gjør undersøkelser for å se hvor de kan borre etter vann, og hvor store sjansene er for å finne ferskvann på tomta. Så må endel søknader og papirer sendes inn før de kan begynne med borring. Det blir utrolig spennende!

Stig Ove legger stor vekt på at teamet vårt skal ha det fint sammen, og ha god stemning. I går tok han på slutten av arbeidsdagen med brus til alle og hadde det kjekt sammen en stund før han kjørte de hjem. Idag startet de arbeidsdagen med å lese et bibelvers (hvis ikke Gud bygger huset jobber arbeiderne forgjeves), og be sammen. Utrolig gøy å være i gang med bygging, og å bygge et stødig og bra team av folk som vi kommer til å ha med oss😁 Følg oss på Facebooksiden vår Stig and Linda Ministries, for flere oppdateringer som Stig legger ut!

This post is also available in English

%d bloggere liker dette: