Det er så mye spennende ting som skjer om dagen – og jeg tenkte jeg litt etter litt skal oppdatere dere om livet på misjonsbasen vår! Det er så spennende at nå er det faktisk ikke kun jeg og Stig som bor i et leiehus og gjør små ting lengre, men nå er vi faktisk en velfungerende misjonsbase med masse spennende prosjekter, vi skaper masse arbeidsplasser, vi støtter over hundre skoleelever, vi jobber aktivt med å få vann og strøm til landsbyen vår, vi driver bibelskole, systue, leksesenter, menighet og mye mer! Arbeidet vokser og blomstrer, og det er så gøy!

Idag tenkte jeg fortelle dere litt om bibelskolen vår, og la dere bli litt kjent med de forskjellige guttene som går der.

Å starte bibelskole er noe som har vært på mitt og Stigs hjerte lenge. Det er mange utfordringer i kulturen som er direkte motsetninger av hvordan Bibelen oppfordrer oss til å leve, og som kristne mener vi at Bibelen er den beste rettesnoren for hvordan å leve et godt liv. Det er derfor viktig for oss at de lokale lærer seg bibelske verdier. Dette handler om alt ifra å avstå fra korrupsjon, utroskap, løgn, og å bygge sterke familier, hvordan å oppdra barn, behandle ektefellen sin osv.

Det ligger oss spesielt sterkt på hjerte å oppdra unge gutter; lære de å bli gode sønner som kan bli gode fedre og ektemenn, og ressurser i samfunnet. Det er store problemer i lokalsamfunnet vårt med at gutter stryker på skolen, ender opp som rusmisbrukere og uten jobb, gjør skolejenter gravide, og generelt har et vanskelig liv og repeterer syklusen av fattigdom som foreldrene deres gikk igjennom. Vi føler at hovedfokuset vårt skal være på gutter, da vi ved erfaring har sett at dersom jenter blir forandret og lærer om selvrespekt og egenverdi og ønsker å forandre livet sitt, så er det vanskelig når landsbyen er full av gutter som tror de bare kan gå rundt og forsyne seg og gjøre akkurat hva de vil, og ikke har noen moralske verdier. Det er også flust av organisasjoner som fokuserer på jenter, mens vi føler at guttene faller litt igjennom mange ganger. Senere kommer vi til å ha bibelskole for både jenter og gutter, men pga plassmangel så ble det denne gangen ti gutter som er vårt første kull.

Swahili Coast Disciple School – Pioneer class of 2022

Vi har som sagt lenge hatt lyst til å starte bibelskole, og etter at vi var ferdige med bygging i slutten av juli funderte vi på neste steg skulle være. Etter at våre fem gutter som vi sendte på bibelskole i april Nairobi kom hjem etter tre måneder, så vi at de hadde lært å lese Bibelen og lært noen ting, men vi følte det var en god del ting som manglet. Vi så derfor behovet for å gi de mer undervisning og praktisk forståelse av det kristne liv og hvordan leve som ansvarsfulle, selvstendige unge voksne. Vi hadde også tre andre gutter som av forskjellige grunner er hjemme før de skal begynne på videregående i januar. Vi hadde også et par andre gutter i menigheten vår som var arbeidsløse og bare flakket rundt. Vi bestemte oss derfor for å hoppe i det og starte bibelskole. Nå. Fire uker senere! Vi hev oss rundt, og ting skjedde fort. Vi bestemte oss for å ha skole i 10 uker, men i ettertid har det blitt lagt til ei uke på grunn av teamtur.

Stig Ove er hovedlærer på skolen, og ansvarlig for det meste av undervisningen. Tre dager i uka har han gjennomsnittlig 12 timer undervisning med de, mens Andreas har bibelfag med de fire dager i uka, og går gjennom hele det nye testamentet med de på disse 10 ukene. Jeg, Eimund og Cassie har også undervist litt, i tillegg til at vi har hatt et par gjestelærere innom når de har vært på besøk på basen, blant annet Benedikte og Gjermund Mella og Bjørn Roar Gisnås. Vi har ti uker med temaundervisning hvor vi går gjennom ting som grunnleggende forståelse av hva evangeliet er, identitet, helbredelse, bønn, ekteskap og familie, tjeneste og tjenestegaver, vekkelseshistorie med fokus på Kenya, menighet, og mye mer.

Det er utrolig gøy, og jeg er enormt oppmuntret over hvor suksessfulle disse fem første ukene har vært! Det har gått mye lettere enn forventet, selv om det selvfølgelig er travelt og fullt fokus på skole. Senteret vårt er perfekt til bibelskole med sovesal, stort kjøkken og spisesal som også fungerer som klasserom. Guttene har vokst så mye, og vi har fått vokst enda mer i relasjon med de. Vi har mye fokus på relasjonsbygging, og hver uke har vi fellesmiddag med alle på basen, i tillegg til at guttene spiser middag med meg og Stig Ove og barna hver lørdag. Selvfølgelig oppstår små utfordringer innimellom, men vi har greid å jobbet oss gjennom de på gode måter slik at både gutta og vi har vokst på det og kommet enda nærmere hverandre og Gud.

Trykk på bildene for full versjon!

Alle disse gutta kommer fra fattige familier, og har derfor selvsagt ikke råd til å betale skolepenger. Derfor har vi «praktisk fredag» hvor de betaler tilbake i form av å hjelpe til med små prosjekter på basen. Dette fungerer bra, og de føler stolthet og glede i å kunne hjelpe til, samtidig som vi har fått dekt alle utgiftene via gaver fra folk som heier på arbeidet vårt.

I tillegg til å ha ti uker med undervisning her, gleder vi oss over å om et par uker reise til Mombasa og samarbeide med SOS Mission på en stor festival de skal arrangere. Vi skal være der i åtte dager og være med på evangelisering og kampanjemøter med flere tusen mennesker. Dette blir en unik opplevelse for de til å se misjonsarbeid på en annen måte, og også møte bibelskoleelever fra SOS Missions bibelskole i vest Kenya, og lære fra andres opplevelser og kultur. Les mer om festivalen her. Dette blir ganske dyrt med overnatting og mat, men vi har troa på at vi får utgiftene dekt slik at det ikke tar for stor del av budsjettet vårt. Vi gleder oss også selv over å bli bedre kjent med folka i SOS Mission og forhåpentligvis samarbeide mer med de i fremtiden.

Dette blir nok noe vi kommer til å fortsette med i uoverskuelig framtid, så blir det spennende å se hvor lang pause vi har etter dette kullet, og hvor lenge neste skole blir! Dette frister ihvertfall definitivt til gjentakelse! Jeg elsker å ha misjonsbasen full av liv og røre, latter og glede, og elsker å se hvor mye gutta koser seg, og hvor mye de forandrer seg og vokser hver eneste dag! Vi gleder oss til å se noen av disse bli fremtidige ledere i misjonsarbeidet vårt, og fortsette å vokse i relasjon med de mens de vokser opp, veilede de gjennom ekteskap og familieliv, og hjelpe de å bli gode ektemenn, fedre og ledere!

This post is also available in English

%d bloggere liker dette: